Lake Views

                                                                               Harry Hosper

Flamingo (Phoenicopterus roseus)

Trompetterend en knorrend vliegt een groep van tientallen flamingo’s over ons heen. 

Ze steken mooi af tegen de lichte avondhemel. De grote hoekige snavel, de zeer lange hals, het compacte lijfje met de puntige vleugels en dan die hele lange poten erachteraan. We zijn in de Camargue aangekomen; het is half april 2018 en de dagen worden al wat langer.

De volgende dag zien we vele honderden flamingo’s als roze stippen verspreid over de uitgestrekte zoutmoerassen. Zeekraalvelden en ondiep zout of brak water, dat is het zo’n beetje hier.

Soms kun je dichterbij de vogels komen en zie je kleine groepjes druk foerageren. Met de kop onder water en de snavel ondersteboven zeven ze kleine diertjes uit het water. Wat een bizarre schoonheden!.

Het is baltstijd. Mannetjes pronken in formatie met hoog opgeheven koppen. Ook de paring komt al op gang. Nog even en het broeden in de goed afgeschermde kolonie kan beginnen.

In het Parc Ornithologique du Pont de Gau kun je ook naar flamingo’s kijken en ook nog van heel dichtbij.  Het zijn gewoon wilde vogels, maar ze worden op vaste tijden gevoerd. Minder spannend maar  wel een belevenis. 
Info