Lake Views

                                                                               Harry Hosper

Kraanvogel (Grus grus)

Een vogel die je betovert! Het  getrompetter hoog in de lucht, het elegante en alerte gedrag op de velden, de dagelijkse gang tussen slaapplaatsen en voedselgronden, de massale trek in voorjaar en herfst. Je wilt er bij zijn.

Vögel des Glücks zeggen de Duitsers ook wel tegen hun Kraniche. De kraanvogels migreren tussen de broedgebieden in het hoge noorden van Europa en Rusland en de overwinteringsgebieden in vooral Spanje (Extremadura) en de laatste tientallen jaren ook in Zuidwest-Frankrijk (Arjuzanx).. 

Belangrijke stop-overs zijn het Vorpommersche Boddenlandschaft in Noordoost-Duitsland, het Lac du Der in Noordoost -Frankrijk en het Laguna de Gallocanta in Noord-Spanje. Een pleisterplaats die steeds belangrijker wordt en relatief dichtbij de Nederlandse grens  ligt, is de  Diepholzer Moorniederung, even ten noorden van Osnabrück (250 km van Lelystad). Vanaf 2001 broeden er ook enkele paren in Nederland: in het Fochteloërveen, vlakbij Assen. 

De eerste twee foto's zijn gemaakt op de maisakkers ten noorden van Arjuzanx. De volgende drie op de rijstvelden en tussen de steeneiken in de Extremadura (januari 2017). De andere foto's zijn gemaakt in Vorpommern (september 2015) en rond Diepholz (november 2016).

 

 
Info